Egy pár személyes gondolat után jöhetnek is az eredmények és bizony, lehet nyerni is ezt-azt.

Szögezzük le, ha nem vagy a rizsára kíváncsi, csak görgess kicsit lejjebb, ott fogod találni a nyereményjátékot és az érdekes statisztikákat. Katt ide és oda is ugrasz.

Az oldal története

Valamikor tavaly április végén érezhettem, hogy kéne már egy VR híroldalt csinálni Magyarországon is, mert bárhova kattintottam, a PSVR.hu kivételével semmi hiteles hírforrás nem volt a témában, de az is tematizált PlayStation oldal. Egyszerűen megelégeltem a sok sületlenséget amit magyar nyelven elénk dobtak az ezzel foglalkozó személyek, akiken látszott, hogy csak kényszerből írnak a technológiáról, semmi közük nincsen hozzá és nem is hisznek benne. 2018 májusában viszont elkezdtem valamit, tudtam, hogy meg tudom csinálni, hiszen a rutinom és a honlap elkészítéséhez a szaktudásom megvolt. A végzettségemet tekintve is újságíró vagyok (ami a mai Magyarországon azt jelenti, hogy felejtsd el, hogy ezzel elhelyezkedhetsz bárhol is, még az igazat írnád le véletlen a hazugságok helyett), a képlet leggyengébb pontja egyértelműen a kitartásom volt, de szerencsére azóta se hagytam abba az írást, pedig néha aztán tényleg nyűg az egész, hiszen egy-egy rövidebb cikk is utánajárássokkal, forráshitelesítéssel együtt akár órákat vehet igénybe.

A gondolat megvolt. Tudtam, hogy WordPressel szeretnék dolgozni, azt nem tudtam milyen kinézettel. Fontos volt, hogy modern legyen, nagy képeknek adjon helyet, látványos legyen, de legyen lehetőség híroldalassá tenni, tehát a fontosabb híreket kiemeltebb helyekre pakolni. Végül a Reef témát találtam meg erre a célra, annak is jelenleg az ingyenes verzióját használom itt. Nem tökéletes, vannak hiányosságai és hibái, de a célnak megfelel teljesen.

Ki kellett találnom, hogyan alakítom át. Mi legyen a megjelenése, mik legyenek a domináns színek. Végül a lilát választottam mert azt szeretem plusz rózsaszínt és 2018-ban még ez a retrósabb, 80-as éveket idéző színkombó eléggé dominálta az internet stílusát. Csak úgy megjegyzem, hogy szerintem lassan a 90-es évek visszatérése várható, de nem garantálom, hogy követni fogom a trendet 😀

Mi legyen a honlap címe? A legjobb barátom Gyöngyivel agyaltunk ezen és nagyon jó szójátékai szoktak kijönni belőle. VRHír lett a honlap, ami kiejtve az angol „We are here”, vagyis itt vagyunk. Ez teljesen jól illett az oldal filozófiájába, hogy hahó, itt vagyunk VR-osok, velünk is kell ám foglalkozni. Aztán másnap ráeszméltem, hogy a we are here-ben benne van az AR, a kiterjesztett valóság is, ha kiejted, vagyis a we AR here szuperszójáték jött össze belőle. Nem volt más hátra, mint beregelni a domaint VRhir.hu-ra és mivel nem szeretem, hogy rövid bötüket használunk a webcímeknél, ezért beregeltem a vrhír.hu-t is, szóval hosszú í-vel is működik a dolog.

Már csak a tárhely volt a kérdés. A tarhely.com-ot használtam már korábban is személyes honlapomnak és úgy döntöttem, ide fizetek be újra. Ha olcsó webtárhelyt keresel éppen, használd ezt a linket és engem is támogatsz 😀 De tényleg, szerintem olcsóak és nincs velük gondom, nem szokott a honlap kiesni, ezért is használom őket. Évente amúgy 4600 Ft-ot fizetek érte, ezért 2,5 gigát kapok korlátlan sávszélességgel.

Voltak akik nem hittek a projektben, de végül úgy érzem, sikerült teljesítenem a saját elvárásaimat. Nagyon régóta foglalkozom VR-ral, nagyon érdekel a technológia, viszont anyagi lehetőségeim eléggé limitáltak, így objektívnek is maradni nehéz egy-egy olyan eszközzel kapcsolatban, amit csak mások tapasztalatai alapján ismerek. Rengeteg külföldi és belföldi véleményt olvasok el nap mint nap a régi és új eszközökről. Ha híreket írok, igyekszem tárgyilagos lenni és kerülni a saját gondolatokat. Viszont a véleményműfajnál, mint például a melyik VR szemüveget ajánlom és miért, na ott ügyesen kell lavíroznom és fogalmaznom, hogy ne sértsek meg senkit. De igen, a HTC Vive-ot nem ajánlom továbbra sem, ezt felvállalom.

És bár az oldalon igyekszem professzionális lenni, előfordul, hogy egyes fórumok komment szekcióit olvasva néha elpattan nálam valami és beszólok 1-2 embernek. Főleg, ha már 10x írok le neki valamit és ugyanúgy szajkózza a marhaságot, azt sajnos nem bírom. Szóval biztos sértettem meg pár embert, de igyekszem, ez ügyben elnézést.

De térjünk vissza a honlapra, nézzünk pár érdekes statisztikát! Köszönöm szépen az eddigi figyelmet is, remélem találtatok már hasznos tudást errefelé és később is visszajártok majd újabb információkért 🙂

A statisztikák

A honlap indulásának elején körülbelül 20 embert értem el naponta. Ez a HVRC discordnak volt köszönhető, ahol automatikusan megjelennek a híreim. Ez az első pár hónapban így folytatódott. Időközben sikerült a Google-ben egyre jobb helyezéseket elérni a témában, bár sajnos vannak még nem túl releváns találatok egy-két keresésre, de aki szeretné, az szerencsére már megtalálja az oldalt. Később a prohardver fórum VR szekciója is közzétette az honlapot, mint ajánlott hírforrás, szóval köszönöm Neurotic-nak és Dyingsoulnak a támogatást! Itt jegyezném meg, hogy páran anyagilag is hozzájárultatok a honlap működéséhez, aminek segítségével fedezni tudtam a honlap éves költségeinek egy részét, ezt is köszönöm szépen! A Google nehezen akarta elintézni, de végre van hirdetés az oldalon. Ezeket direkt úgy helyeztem el, hogy ne zavarjon titeket, minden képbe ugrálós hülyeséget kikapcsoltam. Eddig kb. 200Ft folyt eddig be belőle, szóval úgy mellékesen megjegyezve, van lehetőség támogatásra továbbra is, a jobboldali görgető sáv jobb alsó sarkában, pizzaszeletekben mérve 😛

November és december volt az első kiugrás, bár sajnos október végéről és novemberről nem tudom miért, nincsenek adatok. Akkor a fekete péntek és a karácsony alkalmával rengetegen kezdtek el érdeklődni a VR iránt. 70-80-90 ember lett a napi átlag látogatás és a legnépszerűbb látogatói célpontok a „Melyik mobil VR szemüveget vegyem meg” vagy „Melyik VR szemüveget vegyem” cikkek lettek, ezeket amúgy a napokban aktualizáltam is. Ebben nincs semmi meglepő, tudtam, hogy ez a téma egy olyan dolog, ami nagy segítség lehet bárkinek, aki VR vásárlására adná a fejét, de fogalma sincs mi fán terem. A január rekord lett, vélhetően az új VR tulajok kezdtek el érdeklődni a téma iránt, február kicsit leült, de március óta valami csoda ami történik. Rengetegen jártok vissza! A május meg tényleg brutálisan sikerült, 308 rekord megtekintés egy nap, áprilishoz képest megduplázódtak a látogatások száma! Köszönöm szépen, hogy olvastok, igyekszem továbbra is érdekes és hiteles tartalmakat szolgáltatni nektek. 🙂

Érdekesség még, hogy a legtöbb megtekintés természetesen Magyarországról érkezik, de 414 felhasználó az Egyesült Királyságból nézett fel ide, 338 Ausztriából és 319 Németországból.

A kommentelésben még kicsit félénkek vagytok, de úgy érzem, azért egyre többen csatlakoznak egy beszélgetésre és ez jó 🙂

A kérdőív

Egy hete különböző magyar VR-ral foglalkozó fórumokon útjára bocsájtottam egy kérdőívet. Éppen, hogy nem 100 ember töltötte ki, nem is reprezentatív, de lesznek érdekes dolgok benne.

Milyen VR headsettel rendelkezel jelenleg otthon? A válaszadók 38,3 %-a Oculus Rift tulaj, ezt követi 29,8%-kal a PSVR. A válaszadók 12,8%-nak nincs VR headsete, 6 ember jelezte, hogy HTC Vive-ja van, 5 ember jelezte, hogy Go-ja van és 7 Gear VR, 1 WMR tulaj töltötte ki a kérdőívet. 9 személy rendelt Rift S-t, 4 Oculus Questet és 3 Valve Indexet. 5-en jelezték, hogy majd a jövőben lesz headsetjük valamikor.

Érkeznek az új Headsetek. Megrendelted bármelyiket is? Melyiket? A válaszadók 42,6%-a nem rendelt új headsetet és még 24% azért nem, mert van már nekik itthon. Én nem feltétlenül így képzeltem el ennek az eloszlását, de nem gond 😛 A Rift S, Quest és a Valve Index pedig egyértelműen célja lesz a felhasználóknak. Bár valószínűleg ebből egy pár rendelés már teljesült is.

Vásároltál már speciális VR kiegészítőt? Egy válaszadó jelezte a PSVR Aim kontrollert, de volt aki ventit vett a Gear VR-hoz.

Milyen sűrűn veszel VR játékot? A legtöbbünk vár a leárazásokig, de nagy arányban vannak azok, akik nem várnak ilyenekre. A koca vásárlók, akik kb. havonta vásárolnak 13,8%-ban vannak, a soha nem vásárolók 16%-ot tesznek ki. 5-en már nem is emlékeznek, mikor vettek valamit utoljára és 7-en havonta egyszer vesznek azért valamit.

Milyen sűrűn olvasod a VRHír.hu-t? Ez a kérdés a statisztikákkal egyértelműen leolvasható. Sokan néha-néha néznek rá az oldalra és lehetséges, hogy sokan nem is érdeklődnek a VR újdonságok iránt, vagy nem is ismerték az oldalt.

Mennyire tartod megbízható hírforrásnak a VRHír.hu-t? Ennek örülök, hogy a legtöbb felhasználónak nincs problémája az oldal hitelességét illetően. Remélem, ez azért így is marad vagy javulni is fog a jövőben.

Mennyire tartod megbízható forrásnak VR ügyben a nem VR tematikájú híroldalakat?  A bevezetőmben kitértem rá, miért is indult az oldal. Úgy tűnik sokan mások is hasonlóan látják a VR kommunikációját idehaza.

Milyen tartalom érdekel leginkább a VRHír.hu-n? 65 és 65 válasz jött arra, hogy a hírek azok, amik a legfontosabbak számotokra. 55 válasz jött a hardver bemutatókra és tesztekre, ugyanez szoftvernél 49 választ jelentett. A vélemények eléggé megleptek, hogy ennyien bejelöltétek.

Hol szoktál beszélgetni vagy informálódni a VR-ról? A legtöbb válaszadó a magánéletében beszélget a VR-ról kollégáival vagy osztálytársaival, ami nagyon jó, hiszen így terjedhet el legjobban 🙂 A prohardver fórum és facebook csoporttagok fej-fej mellett vannak, ezután a kommentszekciók (híroldalak, YouTube, stb.) a következő közösség, ahol szóba elegyedtek VR kapcsán. A HVRC discord és a PSVR közösség fej-fej mellett. 8-an közösségi klubok színterét is használják, ami szerintem elég wow.

Egyetértesz ezzel az állítással? Az Oculus Quest megváltoztathatja a VR jövőjét. A legtöbb válaszadó hajlik arra, hogy egyetértsen az állítással, pár 34% nem nyilatkozott a kérdésről. Kiemelnék egy megjegyzést: Nem hoz forradalmi újítást, külön appok lesznek rá, nem lesz kompatibilis… még inkább széttagolja a kínálatot és a felhasználói köröket. Inkább visszaveti az ágat, ha egészében nézzük.

Egyetértesz ezzel az állítással? A Valve Index jobb választás lesz, mint bármelyik HTC Vive. Kiemelnék egy megjegyzést: Biztosan jobb választás, de az ár/érték arányt is figyelembe kell vennie a gyártóknak. Az emberek nem fognak kiadni akkora összeget tömegesen.

Egyetértesz ezzel az állítással? A Rift S az egyik, ha nem a legjobb ár érték arányú PC-s headset. Itt is szerintem magáért beszél az eredmény.

Egyetértesz ezzel az állítással? Egy PSVR jobb választás, mint bármelyik PC-s headset. A legtöbb válaszadó nem értett egyet az állítással. Megjegyzéseknél volt aki a fagyit hibáztatta, de van aki szerint a legjobb ár érték arányú cucc, főleg akkor, ha van már PS4-ed.

Egyetértesz ezzel az állítással? Egy kezdő VR-osnak inkább Oculus Questet javasolnék, mint bármi mást. A legtöbben validnak gondolják az állítást, de elég jelentős az a válaszadó réteg, aki nem így gondolja.

Elégedett vagy összeséggében a VR fejlődési ütemével, a játékokkal és úgy a VR világgal? Az ábra magáért beszél.

Mi a véleményed a VR-ról? Mit szeretsz benne? Mit utálsz benne? Bármit írhatsz. (válogatott)

 • jo ez. Reméljük terjednek az új cuccok majd amik most megjelentek.
 • Szimulátorozashoz kötelező 🙂
 • Imádom a horror játékokat és hála a vrnak sokkal jobban bele tudom élni magam a játékba. Szinte a része leszek. Teljesen ki lehet vele zarni a külvilágot.
 • Szerintem az egyik legjobb platform csak sajnálom hogy kevesebb benne a masszív multiplayer játék, en szívem szerint egy rust fele játékkal Tolnam vrban. Mit szeretek benne? Hogy maga a karaktert én játszom, nem egy kívülről szemlélő jatekos vagyok, át lehet élni benne mindent, élethű hogy előttem van minden szó szerint.
 • BENNE vagy a világban. A szemednek tényleges távolságokra kell fókuszálnia. Eszméletlen élmény, csak az tudja milyen más is ez, aki kipróbálja.
 • Imádom: mozgás, flow-élmény, tanulás-fejlődés (hard and even soft skills), szimulációk sora. Kevésbé szeretem: hely és tér igényes, vakság a valódi világra: le-, el-, választ családttól és a környezettől, a jobb élményért még több ‘vas’, invesztíció: ezek menedzselésére idő és türelem.
 • Mindig is szerettem játszani PC-n. Ez most egy hatalmas ugrás a monitoron való játékokhoz képest. Talán azt utálom, hogy iszonyatosan szalad az idő VR játék közben. Na még egy fél órát játszom, aztán leveszem és eltelt másfél….
 • szeretem: valóság-hűség, szabad és igazinak tűnő élmények, korlátlanság. Nem szeretem: kevés szoftver, csúnya grafikájú játékok, körülményes használat.
 • A vasat másfél éve megvettem hozzá. A rift s üti át először azt az ár, érték arányt amiért már megvenném, de valve indexre gyúrok. Ha összejönne akkor hp reverb + valve index tracking és controller kombó az álmom.
 • Szó szerint a játék részévé válok. Ez szuper.
 • Tetszik, hogy olyan környezetbe tud helyezni, amibe amúgy az életben nem lenne lehetőségem, pl pilótaként repülni, és tényleg a testem mozgásával hatni a környezetre, minthogy gombokat kelljen nyomkodni.
 • Nem érzem azt, hogy sok játék van rá, hamar beleunok.
 • Mit Szeretni?? Hát mindent!! Imádom, hogy olyan korban élhetek (201x-es évek második fele) amikor a VR bontogatja szárnyait. Én már kicsit idősebb korosztály vagyok de az Oculus dk2 óta, amit csak pár perc erejéig próbáltam lehengerlően hatott rám. Érdekes lesz 10-15 év múlva mesélni gyerekeimnek, hogy ez anno hogyan is volt a hőskorban 😀
 • Szuper dolog, nagy jövője van, én a PSVR-ral autóztam, kegyetlenül jó 🙂
 • Szeretem hogy más világot láthatok. Utálom a kábeleket.
 • Vr porn

Te hogyan szoktál érvelni a VR mellett, ha szoktál? (válogatott)

 • Míg nem próbáltad addig ne itelkezz!
 • Nem csupán kikapcsolódás hanem élmény. Nem játszol valamivel hanem játszol valamiBEN.
 • Úgy érvelek, hogy a fejükbe húzom a sisakot, és megmutatom nekik. Szavakkal elmondani ezt nem lehet.
 • Nagy a jövőbeli ponteciál benne: leginkább üzleti alkalmazásokban látom a hosszútávú jövőjét. Rövidtávon ill. középtávon (1-3 év) pedig a szórakoztatásban fog nagy „boom” lenni, de hosszútávon a megszokottá fog válni és inkább az AR lesz elterjedtebb a magán felhasználások területén, mivel a személyes érintkezés az emberek számára fontos marad/lesz.
 • Autórajongóként teljesen ugyanazt az élményt adja egy PC VR, mint a valóság, csak nem kerül százezrekbe és nincs se kórház, se biztosító egy elbaltàzott kanyar után. Illetőleg itt a nagyrészt valódi mozgás számít ellenben az egérrel véghezvitt művészkedés ellenében.
 • Elmondom azt, ami miatt én szeretem a VR-t. Mint fentebb is írtam: Otthoni környezetben semmi nem tud ilyen szintű kikapcsolódást biztosítani. Akiknek megmutattam mindenki leesett állal és a függőség jeleivel tapasztalták meg a VR élményt. A másik az, hogy szerintem ez a jövő, ez az irány lesz a szórakoztatás következő lépcsője. Az egyetlen kérdés, hogy ki mikor engedheti meg magának, hogy beszálljon a buliba.
 • Mindig az a vége, hogy amíg nem próbáltad, addig úgy sem érzed ád a mondandómat.
 • Megmutatom, ha elmondom hogy valósághű az nem meggyőző, ezt átélni kell hogy reális véleményt mondjunk róla. Sajnos a mobilos megoldások annyira rosszak hogy ha valaki kipróbálja az nagyot csalódik és teljesen mást gondol róla mint ha egy occulust próbálna ki.
 • Mindenképp ki kell próbálni, egy 2D-s videóból nem lehet véleményt formálni, hogy mekkora élmény valójában.
 • Ugorj át hozzám, megmutatom milyen. Többet nem kell mondani ?
 • Aki nem próbálta, az ne beszéljen róla negatív hangnemben. Aki csak cardboard-ot próbált, az meg nem próbál még VR-t.

Egy két plusz megjegyzésre reagálnék, hátha olvassa az illető 🙂

 • Szóval, az oldal ugyanabban az ablakban nyitja meg a linkeket és igen, ez nekem is nyűgöm, még nem jöttem rá a megoldásra, hogyan írhatnám felül a téma beállításait 😀
 • Aki a szemüveg kérdésében érdeklődik a VR lens megoldásnak járjon utána. Lehet majd felveszem velük a kapcsolatot és írok róluk bővebben is. De amúgy szerintem a távolsági szemüveg kellhet a VR-ban általában
 • A HTC Vive igen, tudom, nem a szívem csücske, szerintem nem éri meg megvenni senkinek sem, főleg most, hogy érkezik az Index.
 • „nincs a hűtőben tej” Szerintem keress rá a neten arra, hogy házitej eladó, de ha boci hangokat hallasz a környéken, már jó felé jársz 😀

Nyereményjáték

Ha eljutottál ide az oldal aljára, megérdemled, hogy részt vegyél a nyereményjátékban 🙂 A Parkline Interactive (Wander), a SUPERHOT Team és a Steel Crate Games (Keep Talking and Nobody Explodes) voltak annyira hihetetlen jó fejek, hogy támogatták a honlap születésnapi nyereményjátékát. Mivel PC-s kulcsot nem tudok sorsolni köztetek, ezért én fogok az oldal nevében egy 10 Eurós steam ajándékkártyát felajánlani és így egy elég szép kört zárunk be 🙂

 • Amit nyerni lehet Oculus Questre:
  • 1 db SUPERHOT VR
  • 3 db Wander kód
 • Amit nyerni lehet PSVR-ra:
  • 1 db Keep Talking and Nobody Explodes
 • Amit nyerni lehet PC-re:
  • 10 Eurós Steam ajándékkártya

A nyereményjátékra 1 ember egyszer nevezhet és csak egy nyereményért szállhatsz ringbe. A részvételhez kommentelned kell, hogy melyik kulcsra pályázol, de jelszónak meg kell adnod, hogy Éljen a VR! Például így: „Éljen a VR! Wander”. A nyereményért június 9 délután 3 óráig lehet jelentkezni, ekkortájt lesz a sorsolás valami random módon és összesen 6 nyertes lesz. Fontos, hogy rád fogok majd írni kommentben, ha nyertél és küldened kell majd nekem egy emailt az abydos@vrhir.hosting.ininet.hu címre, ahol majd át tudom küldeni a nyereményt. A hónap végéig biztosan meglesznek a kódok, ha addig nem jelentkezel, lehet újra kisorsolom, szóval ne felejtsd el.

Végezetül pedig legyen itt a születésnapra elkészült Oculus Rift S Bemutató is 🙂

Köszönöm szépen tehát nektek, az olvasóknak, hogy itt vagytok, terjesszük együtt a VR-t idehaza és legyenek mindnyájunknak jó élményei az új headsetekkel és játékokkal kapcsolatban. Ha bármi kérdésetek vagy észrevételetek van, megtaláltok. Addig is We AR Here 🙂

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás