Itt a karácsony és sokan ugorhatnak bele a VR örömeibe. Nekik szeretnénk segíteni ezzel a leírással és a hozzá egy listával, mire is számítsanak a VR világában.

Tartalomjegyzék:

Beleugrás a VR világába

A VR-ba lépés egy hatalmas ugrás minden korábbi videojáték élményhez képest. Az, hogy belépsz a játékba és nem csak egy monitoron vagy tv-n keresztül szemléled az eseményeket, egy olyan dimenzióugrás, ami tényleg minden képzeletet felülmúl. Nagyon sokan viszont nagyon rossz programokkal és játékokkal ugranak bele a VR-ba, ami miatt többen elfordulnak a technológiától és nem mernek újra belevágni.

A mostani összeállításban kezdőbarát, tehát rosszullétet nem okozó programokat fogtok látni, amiket mindenképpen érdemes beszerezni és kipróbálni. Nagyon fontos, hogy ne hullámvasutazz, mert 1. baromság, 2. pedig rosszullétet okoz ami miatt nem lesz kedved újra VR-ozni.

A VR nem okoz rosszullétet, az idióta ismerőseid akik ki akarnak veled tolni, azok viszont igen.

Tanácsok kezdőknek

A legelső nap egy helyben álló vagy teleportálós élményeket próbálj ki. Ez fontos, mert ezzel szinte nulla a valószínűsége, hogy rosszul legyél. A későbbiekben folyamatosan hozzászoktathatod magad az olyan játékokhoz, ahol lehet folyamatosan mozogni, mint egy általános FPS videojátékban a gépen. Ha valamikor úgy érzed, kezd meleged lenni, szédülsz, izzadsz, hagyd abba a játékot és térj vissza később. Ha nem hagyod abba, kockáztatod, hogy több órán keresztül émelyegni fogsz, ami miatt megint csak nem lesz kedved újra a VR-ba belemenni.

Ha egy játékban rosszul vagy, az nem jelenti azt, hogy később is rosszul leszel. A legintenzívebb játékokhoz, így a hullámvasúthoz is hozzá lehet pár hét alatt szokni bármilyen rosszullét érzése nélkül.

Amikhez tanácsokat kaptok, azok a következő eszközök: HTC Vive, Oculus Rift, Oculus Go, PlayStation VR

Ha HTC Vive-od vagy WMR eszközöd van, akkor, tudsz játszani a SteamVR játékokkal, de nem tudsz játszani az Oculus Rift játékokkal. Ha Oculus Rifted van, akkor viszont tudsz játszani a Steam VR játékokkal is.

Ha Oculus Rifted van, érdemes a játékokat az Oculus Store-ban megvásárolni, mert gördülékenyebben futnak ott, mint a Steamen.

Részletesebben a VR eszközökről itt olvashatsz.


Ha PC VR eszközöm van

The Lab

A The Lab a Steam VR-osok saját kis bemutató programja. Magyar nyelven is tud, ezért érdemes lehet ezzel kezdeni. Rendkívül aranyos és szórakoztató játékokkal van megtömve, az első 2-3 órában jó szórakozást fog nyújtani bárki számára, utána viszont többet nem veszi elő senki.

STEAM (ingyenes)


SUPERHOT

Az egyik legmenőbb egyszemélyes VR játék. Ha mozogsz, az idő elindul, de ha mozdulatlan maradsz, az idő megáll. Rengetegen fognak rád rontani és mindenféle fegyverrel megpróbálnak majd megölni téged, szóval jól gondold meg, hogyan akarod megvédeni magad.

STEAMOculus StoreWindows Store


Rec Room

Ez egy ingyenes közösségi játék, rengeteg jó arc és vinnyogó kisgyerek található itt, szóval elég színes a csapat. Különböző rendkívül szórakoztató sport, kreatív és lövöldözős játék kap helyet a Rec Roomban, ráadásul cross platform, magyarul a PC-s játékosok és a PSVR játékosok tudnak együtt játszani. A grafika ne rémisszen el, nagyon jó cucc és a Rec Roomban helyet kapott a Rec Royale is, ami egy Battle Royale játék, szóval ha PUBG vagy Fortnite fan vagy, itt a helyed.

STEAMOculus Store (ingyenes)


Moss

Egy rendkívül aranyos történetbe csöppenhetünk bele, ahol egy kisegér kalandjait kísérhetjük figyelemmel. Az egérke Quill egy mesekönyvben van, mi pedig az olvasók vagyunk és valamilyen érdekes csoda folytán a sorsunk összefonódik ezzel az egérrel. Szellemként kell segítenünk Quill-t, hogy beteljesíthesse célját. A történet teljes élvezetéhez egy alapfokú angol nyelvtudás ajánlott.

STEAMOculus Store


GORN

Egy nagyon brutális gladiátor játék, ahol mindenféle fegyverekkel kell kinyiffantanod a rád rohanó ellenséget. A végtagcsonkításig szakadó nevetés garantált. Viszont elég sok hely kell neki a szobában, rengeteg TV-t zúztak már be a Gorn játékosok, szóval csak óvatosan.
Ez a játék közepes intenzitású, szóval akár rosszullétet is okozhat, ha ezzel kezdesz.

STEAMOculus Store


In Death

Ha íjászkodni szeretsz, ez lesz a te játékod. A VR Dark Soulsának is hívják, szóval csak akkor játssz vele, ha kész vagy… meghalni és elölről kezdeni az egész játékot. A pályák véletlenszerűen generálódnak és egyre erősebb és veszélyesebb ellenfelekkel kell majd megküzdened, ha belevágsz.

Ez a játék közepes intenzitású, szóval akár rosszullétet is okozhat, ha ezzel kezdesz.

STEAM Oculus Store (Bemutató a játékról)


Beat Saber

Nem kell bemutatnom.

STEAMOculus Store


Arizona Sunshine

Ebben a játékban zombikat kell ölni, ilyen egyszerű. Nagyon jó a célzás rendszere meg elég érdekes a sztorija is. 3-4 óra játékot ad neked és emellett még valaki mással együtt is elindulhatsz túlélni, vagyis ketten végig tudjátok vinni az egész kampányt. A fegyverkezelés érdekes a játék pedig izgalmas.

STEAMOculus StoreWindows Store


Keep Talking and Nobody Explodes

Nos, ez egy zseniális társasjáték! A lényege a következő: az egyik játékos felveszi a szemüveget és lát maga előtt egy bombát. A többi játékos akárhol lehet, a lényeg az, hogy ők nem látják a bombát, viszont ők a szakértők. Aki látja a bombát, annak el kell mondania mi van a szerkezeten. Egy piros kábel egy ceruzaelem mellett? Mi a teendő ilyenkor? A szakértőknek van egy kézikönyve (link a videó után), amiben meg kell találniuk a megoldást a bomba hatástalanítására. Az óra ketyeg. Ha nem sikerül hatástalanítani a bombát, a bomba felrobban és a játéknak vége. Remek közösségi VR játék, egyedül nem lehet vele viszont játszani.

STEAMOculus Store
(Magyar nyelvű kézikönyv, töltsd le, nyomtasd ki akár)


VRChat

Egy szociális alkalmazás ami leginkább az anime stílust kedvelő személyeknek nyújt otthont. Ha szeretnél beszélgetni másokkal, nyelveket tanulsz és kedved lenne gyakorolni, jobb helyet nem is találhatsz. Vannak furcsa alakok, de összességében egy nagyon rendes és nyílt közösséggel találkozhatsz, bátran menj oda bárkihez és beszélgess vele. A VR-ban ő nem bánthat téged, szóval ne félj megszólalni 🙂

STEAMOculus Store (Ingyenes – A programot egyre több Japán használja, itt az oka, hogy miért)


Bigscreen

Videó streamelő alkalmazás, aminek segítségével a számítógéped képernyőjét tudod megosztani a nagyvilággal. Ebből kifolyólag barátokkal vagy ismeretlenekkel együtt mozizhatsz együtt, beülhetsz az ő közvetítéseire vagy akár te is lehetsz mozigépész.

STEAMOculus Store (Ingyenes)


Tilt Brush

Ha szeretsz alkotni, ez lesz a te csodád. A térben rajzolhatsz, alkothatsz és részévé válsz annak, amit csinálsz. Vagy amit mások csinálnak. A művészet egy új dimenziója nyílik meg előtted.

STEAMOculus Store


Google Earth VR

Ez az a program, amivel a technológiát nem értő nagymamát is be lehet fogni és el lehet varázsolni. A Google Earth VR és a Street View segítségével olyan helyekre eljuthatsz, ahova máskülönben sohasem. Kötelező minden VR felhasználónak kipróbálni és sokszor előfog ez a program kerülni, a VR demózása céljából.

STEAMOculus Store (Ingyenes)


+Oculus Rifte exkluzív csodák

A következő játékok csak Riftre szerezhetőek be.

Robo Recall

Az Oculus Rift egyik legkirályabb és legmenőbb címe. A SUPER HOT-tal egy ligában játszó Robo Recall az Epic Games VR játéka, ami egy hiperpörgős shooter, mátrixos jelenetekkel, szupererővel, robot gyilkos ösztönökkel. Ha szétlőttél mindent, a végén csak egy dolog lesz a lényeg: hogy a vásárlók mosolyogjanak 🙂

Oculus Store (Oculus Rifthez ingyenes)


Dead and Buried

Klasszikus vadnyugatos játék, ahol a reflexeid, a célzásod és a mozgásod mind-mind kulcskérdés lesz a győzelemhez. Lesz itt párbaj, csapatos vadászás vagy zombi irtás. Ez egy remek szórakozást nyújtó játék és könnyű belejönni, bármikor előveheted.

Oculus Store (Oculus Rifthez ingyenes)


Lone Echo

Jeleztem a leírásban, hogy próbálkozz kevésbé intenzív játékokkal először, később pedig mehetnek a pörgősebbek. A Lone Echo egy űrtörténet és nem fogok túlozni, ha azt mondom, hogy a legjobb Virtuális Valóság videojáték ami valaha készült. Egy igazi mestermű, ami után teljesen másként tekintesz a VR-ra. Kis alap angol azért nem árt a sztori élvezhetőségéért.

Ez a játék közepes intenzitású, szóval akár rosszullétet is okozhat, ha ezzel kezdesz.

Oculus Store


MARVEL Powers United VR

Számtalan Marvel hős közül te ki szeretnél lenni? Thor, Pókember, Hulk vagy Widowmaker? A Powers United egy csapatos VR játék, amiben három másik társaddal együtt bosszút állhatsz többek között Ultronon, Lokin vagy akár Thanoson is. Meg tudod menteni az univerzumot?
Ez a játék közepes intenzitású, szóval akár rosszullétet is okozhat, ha ezzel kezdesz.

Oculus Store (Bizonyos Oculus Rift csomagokhoz ajándék – Bemutató a játékról)


Oculus Quill

Hasonlóan a Google Tilt Brush-hoz, itt is 2D ecsettel készíthetsz 3D világot. Rajzolj magad köré egy űrállomást vagy készíts egy cuki kisnyuszit. A lényeg, hogy alkoss. Az Oculus Quill segítségével animálhatsz is, ami soha nem volt egyszerűbb, mint VR-ban ezzel a programmal. Sztorit mesélnél, kikapcsolódnál vagy éppen prototypingolnál? Nem számít. Ne hagyd ki ezt a programot, ha szeretsz alkotni.

Oculus Store (Oculus Rifthez ingyenes)


Oculus Medium

A 3D modellezés soha az életben nem volt még ennyire egyszerű, amióta az informatikában megjelentek ezek a csodálatos virtuális alakzatok. Szaktudás nélkül létrehozhatsz saját, akár videojátékban is hasznosítható modelleket, amiket OBJ vagy FBX formátumban is exportálhatsz, majd később más programban tovább csiszolhatod. Az Oculus Medium nem csak a hobbiművészeknek egy remek lehetőség, professzinális használatnál is megsokszorozza egy 3D modell elkészítésének a sebességét. Szeretnél szobrászkodni, de nem akartál eddig drága és koszolós anyagokkal bíbelődni otthon? Most már nem is kell, a két kezeddel létrehozhatsz bármit vagy bárkit.

Oculus Store (Oculus Rifthez ingyenes – Bemutató a programról)


Ha PSVR eszközöm van

Moss

Egy rendkívül aranyos történetbe csöppenhetünk bele, ahol egy kisegér kalandjait kísérhetjük figyelemmel. Az egérke Quill egy mesekönyvben van, mi pedig az olvasók vagyunk és valamilyen érdekes csoda folytán a sorsunk összefonódik ezzel az egérrel. Szellemként kell segítenünk Quill-t, hogy beteljesíthesse célját. A történet teljes élvezetéhez egy alapfokú angol nyelvtudás ajánlott.

Playstation Store


Rec Room

Ez egy ingyenes közösségi játék, rengeteg jó arc és vinnyogó kisgyerek található itt, szóval elég színes a csapat. Különböző rendkívül szórakoztató sport, kreatív és lövöldözős játék kap helyet a Rec Roomban, ráadásul cross platform, magyarul a PC-s játékosok és a PSVR játékosok tudnak együtt játszani. A grafika ne rémisszen el, nagyon jó cucc és a Rec Roomban helyet kapott a Rec Royale is, ami egy Battle Royale játék, szóval ha PUBG vagy Fortnite fan vagy, itt a helyed.

Playstation Store (Ingyenes)


SUPER HOT

Az egyik legmenőbb egyszemélyes VR játék. Ha mozogsz, az idő elindul, de ha mozdulatlan maradsz, az idő megáll. Rengetegen fognak rád rontani és mindenféle fegyverrel megpróbálnak majd megölni téged, szóval jól gondold meg, hogyan akarod megvédeni magad.

Playstation Store


Beat Saber

Nem kell bemutatnom. De annyit azért hozzátennék, hogy PSVR-on nem lehet módosítani a játékot, magyarul csak a gyári számok kaptak benne helyet. Viszont van kampány módja és ha lassan is, jönnek hozzá frissítések.

Playstation Store


Arizona Sunshine

Ebben a játékban zombikat kell ölni, ilyen egyszerű. Nagyon jó a célzás rendszere meg elég szórakoztató a sztorija is. 3-4 óra játékot ad neked és emellett még valaki mással együtt is elindulhatsz túlélni, vagyis ketten végig tudjátok vinni az egész kampányt. A fegyverkezelés érdekes, a játék pedig izgalmas.

Playstation Store


Astro Bot: Rescue Mission

A PSVR legújabb csodája a Japan Studio-tól (LocoRoco, Patapon, Gravity Rush…) az Astro Bot, amiben egy platformjátékba csöppenünk a szemüvegünk és a kontrollerünk segítségével. Látványos, izgalmas, aranyos és szórakoztató.

Playstation Store


Tetris Effect

Tetris játék, ahol lényegében olyan élményben lesz részed, mintha betépve rakosgatnád egymásra a tetris alakzatokat.

PS Store


Keep Talking and Nobody Explodes

Nos, ez egy zseniális társasjáték! A lényege a következő: az egyik játékos felveszi a szemüveget és lát maga előtt egy bombát. A többi játékos akárhol lehet, a lényeg az, hogy ők nem látják a bombát, viszont ők a szakértők. Aki látja a bombát, annak el kell mondania mi van a szerkezeten. Egy piros kábel egy ceruzaelem mellett? Mi a teendő ilyenkor? A szakértőknek van egy kézikönyve (link a videó után), amiben meg kell találniuk a megoldást a bomba hatástalanítására. Az óra ketyeg. Ha nem sikerül hatástalanítani a bombát, a bomba felrobban és a játéknak vége. Remek közösségi VR játék, egyedül nem lehet vele viszont játszani.

Playstation Store (Magyar nyelvű kézikönyv, töltsd le, nyomtasd ki akár)


Ha Oculus Go-m van

Az Oculus Go-t inkább médiafogyasztásra, mintsem játékra szokták ajánlani. Ezért én is inkább média alkalmazásokat fogok javasolni, de azért egy-két játéknak is jut hely itt.

Dead And Buried

Klasszikus vadnyugatos játék, ahol a reflexeid és a célzásod kulcskérdés lesz a győzelemhez. Irthatsz zombikat egyedül vagy párbajozhatsz más játékosok ellen is.. Ez egy remek szórakozást nyújtó játék és könnyű belejönni, bármikor előveheted.

Oculus Store (Ingyenes)


Keep Talking and Nobody Explodes

Nos, ez egy zseniális társasjáték! A lényege a következő: az egyik játékos felveszi a szemüveget és lát maga előtt egy bombát. A többi játékos akárhol lehet, a lényeg az, hogy ők nem látják a bombát, viszont ők a szakértők. Aki látja a bombát, annak el kell mondania mi van a szerkezeten. Egy piros kábel egy ceruzaelem mellett? Mi a teendő ilyenkor? A szakértőknek van egy kézikönyve (link a videó után), amiben meg kell találniuk a megoldást a bomba hatástalanítására. Az óra ketyeg. Ha nem sikerül hatástalanítani a bombát, a bomba felrobban és a játéknak vége. Remek közösségi VR játék, egyedül nem lehet vele viszont játszani.

Oculus Store (Magyar nyelvű kézikönyv, töltsd le, nyomtasd ki akár)


Virtual Virtual Reality

A VR Portalja. Vagy legalábbis hasonlóan beteg agymenés. Nagyon ötletes játék egy rendkívül szórakoztató elképzeléssel. Képzeld el, hogy felveszed a VR szemüvegedet, majd arra is felveszel egy szemüveget, majd arra is egy szemüveget… Vicces, ötletes és elgondolkoztató.

Oculus Store


AltspaceVR

Cross platform közösségi tér, ami bár nem annyira színes, mint a VRChat, de attól még nagyon rendes és jófej közösség jár fel ide. Ha szeretnél beszélgetni másokkal, nyelveket tanulsz és kedved lenne gyakorolni, jobb helyet nem is találhatsz. Bátran menj oda bárkihez és beszélgess vele. A VR-ban ő nem bánthat téged, szóval ne félj megszólalni 🙂

Oculus Store


Wander

Ez az a program, amivel a technológiát nem értő nagymamát is be lehet fogni és el lehet varázsolni. A Wander a Google Street segítségével olyan helyekre eljuthatsz, ahova máskülönben sohasem. Szinte kötelező minden VR felhasználónak kipróbálni és sokszor előfog ez a program kerülni, a VR demózása céljából.

Oculus Store


Youtube VR

A neve mindent elárul. YouTube videókat nézhetünk az Oculus Go segítségével. Támogat minden speciális 2D és 3D videomódot, így a 180/360 videókat is.

Oculus Store (Ingyenes)


SKYBOX VR

Véleményem szerint a legjobb minőségben ezzel a programmal tudunk videót közvetíteni a Go-ra. Hatalmas mozivásznon nézhetjük a kedvenc filmjeinket, amit a hálózati meghajtón vagy a gépen is tárolhatunk, így nem kell fölöslegesen a Go belső tárhelyét terhelni.

Oculus Store (Ingyenes)


Bigscreen

Népszerű videó streamelő alkalmazás, aminek segítségével a számítógéped képernyőjét tudod megosztani a nagyvilággal. Ebből kifolyólag barátokkal vagy ismeretlenekkel együtt mozizhatsz együtt, beülhetsz az ő közvetítéseire vagy akár te is lehetsz mozigépész, ha elindítod a gépen az alkalmazást.

Oculus Store (Ingyenes)


Virtual Desktop

Segítségével a számítógépünket irányíthatjuk a Go segítségével. Meglepően jól működik, ha egy gamepadot is hozzá tudunk kapcsolni a Go-hoz, akkor pedig akár távolról, hatalmas mozivásznon játszhatunk kedvenc 2D-s játékainkkal. Hasznos tud lenni és jó is.

Oculus Store


Szimulátorokról pár szó

Ha játszottál korábban VR nélkül szimulátorokkal, akkor ismerheted őket. A legtöbb ilyen program tartalmaz VR módot. Autósból PSVR-on a Gran Turismot és a Dirt Rally-t érdemes megnézni, míg PC-n azért jóval nagyobb a kínálat. Project Cars 2, Assetto Corsa, Dirt Rally, rfactor és a többi.

A VR-ban való szimulátorozás hatványozottan jobb élményt nyújt, mint bármennyi monitor, amit magad köré raksz, hogy te autó versenyezz. Így ha csak emiatt vettél VR-t, jól tetted, van aki csak erre használja.

Repülős játékokból is vannak jobbak és kevésbé jók, ami gyengébb gépeken is elfut az viszont a War Thunder, a többieknek, mint például a DCS World-nek kisebb erőmű kell a kellemes futáshoz.

Ha Elite Dangerous-t toltál korábban vagy ez a játék érdekel, ismét csak azt tudom mondani, hogy jól döntöttél, hogy VR-ra váltottál.

A tengeralattjárók szerelmeseinek is van egy jó hírem, az IronWolf (Steam, Rift) lesz a te játékod.

Ha lövöldözős szimulátort keresel, akkor az Onward (Steam, Rift) lesz a te játékod, de ez már nem a kezdőknek szánt, óvatosan ugorj bele a VR-ba kategória.


Végszó

Ez lett volna tehát a VRhir.hu ajánlata a kezdőknek, remélem jól fogjátok magatok érezni VR-ban és okosan fedezitek fel ezt a világot.

Ha több emberre rápakolod a headsetet, javaslom szerezz be egy VR Covert, amit könnyen tudsz tisztítani és kényelmesebb is, mint a gyári headsetek arcra simuló szivacsai.

A magyar közösségünk nagyon aktív, látogass el ERRE AZ OLDALRA és csatlakozz a Discordon hozzánk. Ha bármi kérdésed van, azonnal segítünk.

Végezetül pedig ajánlom nektek a Here VR podcast sorozatunkat, ahol kibeszéljük a VR világot az elejétől a végéig.

Jó szórakozást és Kellemes Ünnepeket Kívánok 🙂

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás