Az Oculus Quest 2 derült égből villámcsapásként érkezett, én magam sem voltam felkészülve rá, sőt, megesküdtem volna, hogy évekre vagyunk egy ilyen lépéstől. Mivel egy ilyen új szemüveg bejelentése sokakat megzavarhat, ebben GYIK összeállításban igyekszem pontokba foglalni, mit érdemes róla tudni.

Mi az a Oculus Quest 2?

Az Oculus Quest 2 az Oculus Quest utódja. Ez egy önálló VR szemüveg, amihez nem kell semmilyen egyéb cucc, hogy működjön. Nem kell hozzá telefon, nem kell hozzá számítógép, nem kell hozzá egy konzol sem, csupán a szemüveg felhelyezésével már bele is csöppensz a VR világba és minőségi játékokkal és programokkal szórakozhatsz.
Ennek ellenére, ha erős számítógéped van, egy USB 3.0-s kábel segítségével hozzáköthető ahhoz és így a PC-s játékokkal is játszhatsz, mint például a Half-Life: Alyx vagy a Medal of Honor: Above and Beyond.

Miben jobb az Oculus Quest 2 a Quest 1-nél

A Quest 2 olcsóbb, könnyebb, kisebb, sokkal jobb kijelzőt és kontrollert kapott és a teljesítménye is több, mint 2x-e az elődjének. Magyarul mindenben jobb.

Mennyibe kerül az Oculus Quest 2

Magyarországon jelenleg nem kapható hivatalosan, de a francia Amazonról, szállítással, ÁFÁ-val és mindennel együtt, árfolyamtól függően körülbelül 180-200 ezer Ft között kapható. Korábban olcsóbb volt, de áremelkedés történt.
Itt egy vásárlási segédlet hozzá.

Várjunk! 2 verzió is van a Quest 2-ből! Melyiket vegyem?!

A Quest 2-ből általában az olcsóbbat, a 128 GB-os változatot szoktam ajánlani, de van 256 GB-os verzió is, természetesen jóval drágábban.
A játékok mérete idővel nőni fog, szóval nem elképzelhetetlen, hogy idővel már csak 6-7 játék fog felférni a szemüvegre, majd törölnöd kell a tartalmakat. Éppen ezért kényelmesebb lehet a 256 GB-t, de mivel 100 euróval drágább, neked kell döntened, megéri-e. Más különbség nincs közöttük.
Itt egy vásárlási segédlet hozzá.

Honnan tudom megvenni a Oculus Quest 2-t?

Magyarországon jelenleg nem kapható hivatalosan, de a francia Amazonról, szállítással, ÁFÁ-val és mindennel együtt, árfolyamtól függően körülbelül 180-200 ezer Ft között kapható.
Itt egy vásárlási segédlet hozzá.

Az Amazonon nézem, de mégis drágább, mint 450 Euró. Miért?

A Quest 2 hiánytermék, ám sokan csak amiatt vásároltak pár darabot, hogy drágábban eladhassák azt. A hivatalos Amazon mindig 450 Euróért adja a 128GB-os változatot, ha többért látod, azt már nem az Amazon árulja, hanem Amazonon keresztül egy spekuláns. Ne vedd meg tőle, nem éri meg, inkább várj arra, hogy újra legyen készleten. Mivel az Amazon kiemelt Oculus eladó partner, ezért mindig nekik lesz a leghamarabb új készletük.

Magyarországon jelenleg nem kapható hivatalosan, de a francia Amazonról, szállítással, ÁFÁ-val és mindennel együtt, árfolyamtól függően körülbelül 180-200 ezer Ft között kapható.
Itt egy vásárlási segédlet hozzá.

Amerikából olcsóbb, onnan akarom megvenni!

Ez az „olcsóbb” valószínűleg nem állja meg a helyét és ezt azután fogod látni, miután megérkezett. Az Észak-amerikai kontinensen valóban 400 dollárért árulják, de ez nem jelenti azt, hogy aki bemegy a boltba, annyiért is venné meg. Az USA-ban nincs feltüntetve az ÁFA, így a kasszánál az azonnal rákerül és máris nem 400 dollárt hagyott ott a vásárló. Ezen kívül a postaköltség horribilis, ha pedig az EU-s VÁM határt átlépi, akkor rengeteg pénzedbe fog kerülni a vámolása. Így már nem jössz ki olcsóbban, de ha még bajod is van vele, mert esetleg meghibásodik, akkor buktad a garanciát, vagy 30-40 000 forintodba fog kerülni az „ingyenes” javítás a posta miatt. Ugyanezen összegek akkor is fennállnak, ha egy „barátod” veszi meg neked és küldi el ide.

Magyarországon jelenleg nem kapható hivatalosan, de a francia Amazonról, szállítással, ÁFÁ-val és mindennel együtt, árfolyamtól függően körülbelül 180-200 ezer Ft között kapható.
Itt egy vásárlási segédlet hozzá.

Milyen az Amazonos garancia?

A némettel azonos. Elég jelenteni a hibát, ők pedig megírják, hogy egy héten vagy egy hónapon belül add fel postán a csomagot ingyen, ők meg visszaküldik a teljes vételárat, sokszor még kárpótlásul pénzt is küldenek vagy olcsóbban adják a terméket.

Ezen kívül minden termékre 30 nap elállási lehetőség van és egy évig cseregarancia.

Fogyasztóként tehát nem is tudnál jobb helyen vásárolni, nyugodtan megbízhatsz bennük.

Kell hozzá számítógép vagy telefon?

Nem, egyáltalán nem kell hozzá. De ha szeretnél például a Half-Life: Alyx-szal játszani, akkor egy erős számítógéphez hozzá tudod csatlakoztatni és egy USB 3.0-s kábel segítségével úgy fog működni, mintha egy Oculus Rift lenne. Esetleg a Virtual Desktoppal is próbálkozhatsz vezeték nélkül.
Telefon azért kell, hogy beregisztráld az interneten az új készüléket, de utána nem kötelező használni többet.

Hozzá tudom kötni a számítógépemhez?

Igen, ez nem probléma, amennyiben kompatibilis videokártyád van. Ez esetben szükséged lesz egy jó minőségű USB 3.0-s kábelre (USB-C) vagy 5GHz-es WiFi router és a PC-re telepített Oculus programmal össze is tudod kötni (itt egy jól működő példakábel, ezt nyugodtan megveheted, de a WiFi miatt nem szükséges).

Másik alternatíva, hogy a Virtual Desktop program. Ez esetben a Quest 2 támogatja a WiFi 6 szabványt is, így egy jó routerrel kiváló minőségű vezeték nélküli kapcsolat érhető  el.

Működni fognak rajta a Quest 1-es játékok?

Igen, minden vásárlásod megmarad és minden korábbi játék futni fog rajta.

Érkezni fognak az új játékok Quest 1-re is?

Egyre kevesebb játék fogja támogatni a Quest 1-et, egyre több Quest 2 exkluzív cím fog érkezni.

Akkor már nem érdemes Quest 1-et vagy Rift S-t vásárolni?

Újonnan nem! Mindkettő sokkal drágább újonnan, mint a Quest 2 és tudásban messze elmaradnak tőle. Ellenben ha találsz használtan nagyon olcsó, de jó állapotban lévő (főleg a lencse állapota a fontos) Quest 1-et vagy Rift S-t, akkor megveheted azt is.

Hogyan működik az app vásárlás?

Megveszed és a tied, netről leszedi a cuccot. Olyan, mint a Steam vagy a telefonos, App Store vagy Play Áruház. Ne gondold túl.

Szebbek lesznek a játékok Quest 2-őn?

Egy kicsit igen, de a magasabb felbontás és a jobb képfrissítés miatt biztosan.

Van rajta szemtávolság állító csúszka?

Igen van, de nem szabályozható részletesen. Három állása van. Egy közeli, egy széles és egy közepes. Neked kell megtalálnod, melyik a kényelmesebb.

Kötelező hozzá Facebook fiók? Ki lehet ezt kerülni?

Nem kötelező a Facebook, de kell egy Meta fiók.

Működik rajta a Virtual Desktop?

Igen.

Lehet a Quest 2-őt is SideQuesttelni?

Igen.

Melyiket vegyem? Quest, Quest 2 vagy Rift S?

Quest 2.

Számítógéppel akarom használni, akkor melyiket vegyem? A Riftet vagy a Quest 2-t?

Quest 2.

Szeretnék teljes testes VR élményt, akkor is a Quest 2-őt vegyem?

Ne! A teljes testes VR élmény a Steam VR eszközökkel lehetséges, ez esetben a Valve Index, HTC Vive Pro 2 vagy a HTC Vive Cosmos Elite felé érdemes kacsintgatnod, viszont azt is tudnod kell, hogy ezek többször drágábbak és PC-t is venned kell melléjük, nem beszélve a követő kiegészítőkről. Magyarul ez a móka több, mint félmillió forintodba fog fájni.

Csak szimulátorozni akarok. Akkor is Quest 2?

Ez esetben érdemes inkább a HP Reverb G2-őt vagy Vive Pro 2-őt venni. Ez a két headset szebb képet tud nyújtani, mint amire a Quest 2 képes és tökéletesen alkalmasak szimulátor élményhez. Viszont jóval drágábbak is.

Csak PC-s játékokat akarok játszani. Akkor is Quest 2?

Neked kell eldöntened, hogy mit szeretnél. A Valve Index nagyon drága, alacsonyabb felbontású kijelzője van, de moddolható. Ugyanez igaz a HTC Cosmos Elite-re is. A HP Reverb G2 a legjobb minőségű képet tudja nyújtani, ellenben a követése hasonló lesz a Quest 2-höz, nem moddolható és nem tudjuk, hogy mennyire lesz hatékony FPS játékok közben.

Lehet filmeket is nézni a Quest 2-vel?

Természetesen! Számtalan applikáció van, amivel mozifilmeket nézhetsz. Van, amelyik olyan, hogy a barátaiddal együtt is tudtok mozizni, de van, amit egyedül is használhatsz. Van YouTube és Netflix, ezekhez értelemszerűen elég egy gyors netkapcsolat is, a BigScreen szintén neten keresztül működő VR mozi.

Ha viszont a számítógépeden vannak a filmek, akkor sincs gond. Ez esetben nem kell a Questre rámásolni a filmeket, hanem elég az applikáció böngészőjén vagy kliensprogramján keresztül kikeresni a filmet a számítógépedről amit nézni szeretnél és elindítani a Questen. Tehát vezeték nélküli kapcsolattal lesz összekötve a PC-d és a Quested és úgy tudsz filmezni könnyedén, maximális minőségben.

A 3D-s filmek is tökéletesen működnek, a moziterem fajtáját és a mozivászon méretét pedig te választod ki.

Mi lesz most így az Oculus Rifttel?

Teljesen megszűnik az Oculus Rift sorozat, csak és kizárólag Quest 2 lesz kapható a Facebooknál. A régi Riftek továbbra is működni fognak ettől függetlenül. A Quest 2 egy minden egyben szemüveg, ráadásul minden tekintetben a Facebook legjobb szemüvege, így érthető a döntés.

Érdemes még Oculus Go-t venni?

Nem, lényegében megszűnt a támogatása, már új alkalmazás sincs rá.

A szabadban is lehet használni a Quest 2-őt?

Igen, de ha napfény éri a lencsét, azzal azonnal elégeted a kijelződet, ezért nem javasolt. Ha nem bírod ki, akkor is árnyékos helyen próbálkozz, vakító fényben amúgy sem működik.

VR Chatezni jó a Quest 2?

Igen, teljesen jó, de érdemes PC-vel összekötni, esetleg a Virtual Desktop alkalmazás segítségével vezeték nélküli játékot játszani.

Működik a Quest 2-őn a Half-Life: Alyx?

A Quest 2 önálló szemüveg, egy mobil hardver, így ő maga nem bírja el a Half-Life: Alyxot. Amennyiben viszont egy USB 3.0-s kábellel vagy Virtual Desktoppal összekötjük a számítógépünkkel, könnyedén fut rajta ez is.

Szóval a válasz az, hogy igen, de kell hozzá egy számítógép is.

Hogyan tudok javítani a Quest 2 kényelmén?

A lap jobb oldalán (PC böngésző) találsz linkeket fejpánthoz és VR Coverhez. Ezeket érdemes megvásárolni hozzá.

Lehet sportolni a Quest 2-vel?

Hogyne! Számtalan sportjáték érhető el rá, a Quest 2 ráadásul beépített kalóriaszámlálót is kap, hogy nyomon követhesd a mozgásod! Nincs jobb sportolási lehetőség az otthonodban, főleg a COVID-19 idején!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás