Ismét megkeresett a Kiwi, hogy segítségükkel bemutathassam a minőségi Quest 2 élményt.

A Meta Quest 2 kényelmetlen és fapados. A Facebook, vagyis a Meta mindent kivett a csomagból, hogy a filléreskedés oltárán a lehető legjobb, de legolcsóbb headsetet hozza el a VR iránt érdeklődőknek. Félreértés ne essék, ez nem baj, viszont ez az ára az olcsó és megfizethető VR élménynek.

Eljöhet viszont az a pont, hogy úgy döntünk, megéri egy kis pénzt kiadni a kényelem érdekében. Ha ugyanis sokat használjuk a készüléket és kényelmetlennek találjuk, hamar felmerülhet a kérdés, mikkel lehetne még egyedibbé, még izgalmasabbá varázsolni a Quest 2-t.

Pár hónappal ezelőtt, a Kiwi megkeresett engem, hogy nincs-e kedvem bemutatni a legújabb markolatjukat, amire természetesen igent mondtam. Az akkor készült tesztem itt olvasható, és bizony továbbra is tartom magam a korábban leírtakhoz, vagyis továbbra is használom, nagyon is szeretem. Annyi változott a használati módomat tekintve csak, hogy a szövet huzatot már levettem róla, de ez is ember függő, hogy mi a kényelmes.

Ha elakadnál a vásárlással, akkor ezen a linken meg tudod nézni, hogyan kell az Amazonról bármit megvenni.

Fitnesz arcpárna – KIWI Design Fitness Facial Interface

Mivel sokadik éve használok VR eszközöket, már tudom jól, hogy a legelső dolog, amit egy új VR szemüveghez mindenképpen megvásárolok kiegészítőként, az a csere arcpárna. Az Oculus arcpárnái sosem voltak annyira kiemelkedőek, vagy ha mégis, akkor is úgy éreztem, nem baj, ha veszek egy másik fajtát belőle, hiszen a higiénia miatt jól jön, ha más nem ugyanazt teszi az arcára, amit én minden nap használok. Nem miattuk, magam miatt, egyszerűen kényes vagyok az ilyenekre.

A VR kiegészítőkre szakosodott KIWI Design természetesen nem hagyta ki a lehetőséget és ők maguk is készítettek saját arcpárnát. Az ő megoldásuk ráadásul több szempontból is különleges, hiszen több érdekes megoldást is alkalmaz, ami megakadályozza a szemüveg párásodását.

Aki sportol VR-ban, bizonyára észrevett már két, sajnos néha felmerülő jelenséget: A szemüvegen belül meleg lesz, illetve a lencse bepárásodhat. Szerencsére nálam az utóbbi nem szokott jellemző lenni, de akivel előfordult már, az mindenképpen örülne egy olyan megoldásnak, ami ezt elkerüli.

A KIWI Design Fitness Facial Interface csomagja tartalommal teli. Az első és egyik legfontosabb, az a speciális, légáramlást segítő keret, ami L alakzatú rácsokkal biztosítja azt, hogy szellőzzön a készülék. Segítségével megakadályozható a párásodás, segíti az arc izzadásának csökkentését és persze kényelmesebb, mint a gyári megoldás.

A második dolog pedig a remek arcpárna választék. Eleve ehhez a kiadáshoz 3 darab arcpárna kapható, amiből kettő műbőr. Mindegyik puha memóriahabos, arcra jól és kényelmesen illeszkedő kialakítás, ami hosszabb távon is tökéletes kényelmet biztosít. Az egyik ezek közül viszont könnyen mosható sportolók által is szeretett szövet, ami segít abban, hogy elnyelje az izzadságot, vagyis nem fog az arcunkon folyni a víz és a párásodás esélye megint csak csökkenni fog.

Számomra viszont van egy olyan fontos tulajdonsága, ami miatt fitnesz ide vagy oda, azonnal az állandó kiegészítőmmé vált, leváltva a VRCover márkát: A KIWI arcpárnájába belefér a szemüvegem!

Igen, végre egy olyan arcpárna került a Quest 2-re, amivel nem gond a szemüveg használata. Korábban volt már kínai és a már említett prémium megoldásom, amivel próbálkoztam, de soha nem tudtam használni szemüveggel a Quest 2-t. Így tehát, ha nem akarsz lencsét vásárolni, akkor a KIWI Design Fitness Facial Interface nagyon jó választás lesz.

Ahhoz, hogy a szemüveg ne karcolja össze a lencsét, természetesen ehhez is jár a szemüveg távolságtartó kiegészítő, így tényleg biztonságosan használhatjuk aktív mozgásra is, a karcok miatt nem kell aggódnunk.

Bónuszként belefért még a csomagba egy lencsevédő is, illetve a fény bejutását akadályozó orrlebeny is könnyedén eltávolítható, amivel én éltem is, mert engem mindig zavarnak az ilyenek.

Kifejezetten ajánlom bármilyen használatra, egyértelműen ezt fogom ezentúl használni a többi helyett!

Ha elakadnál a vásárlással, akkor ezen a linken meg tudod nézni, hogyan kell az Amazonról bármit megvenni.

Elite fejpánt – KIWI Design Updated Elite Strap

A Meta Quest 2 mindannyian tudjuk, hogy mennyire kényelmes hosszú távon. A szövet fejpánt első ránézésre is a spórolás iskolapéldája, a Meta nem véletlenül kínál az első perctől hozzá „Elite” fejpántot. Az Elite fejpánt egyik érdekessége, hogy rengeteg felhasználónak eltörik, így nem mindenki bízik a hivatalos megoldásban. Én úgy voltam vele, hogy nekem elég kényelmes a szövetfejpánt, hiszen míg a Quest 1 fejfájást okozott nekem a súlyával, itt egész jó kompromisszumnak éreztem a dolgot. Ennek fényében nem akartam magamnak másik fejpántot vásárolni, a KIWI viszont meglepett eggyel, hogy mégis csak ki kéne próbálnom az ő megoldásukat.

A KIWI Design Updated Elite Strap nagyon hasonló a Meta változatához, a halántékunkat nagyban lefedi, miközben egy tekerős szerkezet segítségével rászoríthatjuk a fejünkre. A csomagból kivéve egy pár perc alatt rátelepíthetjük az eszközre, elég csak lepattintani a szövet elődjét, odarakni a helyére, miközben befűzzük a tetején is pihepuha műbőr és memóriahabos pántot.

Ez a kialakítás nagyban segíti, a megfelelő súlyelosztást. A Quest 2 egyértelműen orrnehéz készülék, vagyis könnyedén megfájdulhat tőle a fejünk, ha rosszul helyezzük fel vagy a fejformánk miatt erre nincs is lehetőségünk. A KIWI Design jól osztja el a súlyt, olyannyira, hogy Pistol Whip lövöldözés közben sem fájdul meg a fejem, pedig arra sajnos hajlamos vagyok a gyári megoldással.

A fel és le helyezése egyszerű, közvetlenül a Quest 2-re való csatlakozásnál ugyanis van neki egy-egy forgópontja, amivel könnyedén rácsúsztathatjuk a fejünkre hátul. Maga fejpánt ráadásul szélesebb is, mint a hivatalos Elite, szóval nagyobb fejű felhasználók is viselhetik.

Ami miatt igazán aggódtam, az a tekerős része a dolognak. Alapvetően nagyon szeretek fekve, a saját ágyamból nézni filmeket és Netflixet, ami a szövet fejpánttal kifejezetten kényelmes dolog. A Rift S és a HTC Vive szemüvegek óta tudom, hogy ez a tekerős fejpánt erre nem a legkényelmesebb megoldás, sajnos ez a helyzet itt is fennál, közel sem olyan élmény nézni fekve a dolgokat, mint szövettel. Ellenben kis helyezkedés után sikerült annyira kipárnáznom a fejem alatt a headsetet, hogy hosszabb távon sem okozott gondot a használata.

Összességében valószínűleg ez marad a Quest 2 fejpántom, nem fogom visszacserélni a régire, mert a súlyelosztása, stabilitása ad annyira jó élményt, hogy elfogadjam azt a tényt, hogy kicsit kényelmetlenebb benne filmezni. Külön bónusz pont, hogy a fejhallgatómat kényelmesebben rá tudom tenni így és tárolni rajta.

Ha elakadnál a vásárlással, akkor ezen a linken meg tudod nézni, hogyan kell az Amazonról bármit megvenni.

Fitnesz súlyok – KIWI Design VR Weight Controller

Végezetül pedig jöjjön egy igazán érdekes célkiegészítő, ami bizony az edzéseinket kívánja hatékonyabbá tenni.

Az Oculus Quest 2 kontrollere a lehető legkönnyebb. Ez azért van így, hogy az ember ne érezze meg hosszú távú használatát, ne azért fáradjon el a karunk, mert súlyt cipelünk, hanem azért, mert természetes módon használjuk a VR térben. Ez a súlytalanság egyértelműen nagyon jó, ha normál játékokkal játszunk, ám, ha edzésre akarnánk befogni a headsetet, akkor már túl könnyűnek bizonyulnak.

A KIWI Design Vr Weight Controller ezen kíván segíteni, ugyanis opcionális súlyokat tehetünk a vezérlőnkre, ezzel pedig kvázi súlyzóvá varázsolhatjuk a Touch-ot.

A csomag két darab tartóval, 6 darab súllyal és 6 darab helykitöltő kiegészítővel érkezik, ami azt jelenti, hogy olyan nehézzé tehetjük a kontrollerünket, amilyenre csak akarjuk, egészen fél kilóig.

A tartót bele kell csúsztatni a gyűrű közé, ebbe 3db súlyt pakolhatunk, ám, ha könnyebb kontrollert szeretnénk, akkor a műanyag helykitöltőt be kell tenni, hogy a bent lévő súlyok ne lötyögjenek. Amennyiben elhelyeztük ezeket, a gyűrű másik végére rátehetjük a tartó részt, ami segít minket a rászorítás megkezdésében. Amennyiben mindennel végeztünk, máris van súlyunk.

Először nem tudtam, hogy a korábban már bemutatott markolattal mennyire fog ez az összeállítás működni, de szerencsére alaptalan volt a félelmem, a KIWI Design természetesen a saját kiegészítőivel kompatibilis, tökéletesen rácuppant a Touch-ra minden, pont úgy, ahogy a markolatnál is történt korábban.

Az új, fél-fél kilós kontrollert természetesen több fitnesz alkalmazásban is kipróbáltam és használtam, pár perc után remekül lehet érezni, hogy valami van a kezedben és az bizony érzésre tényleg olyan, mint egy súlyzó. A Dance Collider, a FitXR, a Synth Rider, a Pistol Whip és még sorolhatnám, mind olyan játék, ami örömmel fogadja az ilyen súlyozott kiegészítőket, tényleg hatékonyabbá téve az edzésünket. Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de szerintem ennek azért így már lehet alakformáló hatása.

Beakadó ujj

Vannak viszont gondok vele, mármint akkor, ha nem fitnesz célokra akarnánk használni. Alapvetően a legtöbb fitnesz játék nem használja az analóg kart vagy a gombokat, maximum arra, hogy a menüben ide-oda lépkedjünk, de a játékban ezeknek már nincs jelentősége. Ha viszont úgy gondolnánk, hogy ezt a plusz súlyt mondjuk elvinnénk egy nem sport játékba is, mint amilyen a Population One vagy a Pavlov, akkor bizony hamar észrevesszük, hogy az ujjunk lényegében beszorul, vagy legalábbis beleütközik a súly fedőjébe és tekerőjébe, vagyis kényelmetlenné válik a játék és akadályozni is fog minket.

Másrészről viszont nem mondanám, hogy minden esetben javasolnám a használatát. A Beat Saber például egy olyan cím, ahol az ember karja és csuklója hihetetlenül gyors mozgást végez és a szakemberek egyáltalán nem ajánlják, hogy valaki plusz súllyal a kezén Beat Saberrel játsszon. Ennek megfelelően mindenkit óva intenék attól, hogy ehhez a játékhoz használja, mert súlyos ízületi gondok lehetnek belőle a későbbiekben.

Nincs viszont gond akkor, ha úgy döntenénk, mégsem használjuk. A KIWI egy kistáskát is ad a csomaghoz, amiben könnyedén elhelyezhetjük a súlyokat és azok tartóit.

A fent vázolt szituációkon kívül viszont egy tökéletes sport/fitnesz kiegészítő, aminek a beszerzése erősen megfontolandó, ha tényleg komolyan erre használod a szemüvegedet. Minden másra viszont fölösleges elgondolkodni rajta, ha nem a FitXR a kedvenc alkalmazásod, akkor nem lesz rá szükséged.

Ha elakadnál a vásárlással, akkor ezen a linken meg tudod nézni, hogyan kell az Amazonról bármit megvenni.

Végszó

Összességében tehát ott tartok, hogy a Meta Quest 2 szemüvegemen hirtelen minden KIWI Design termék lett, és le sem akarom már ezeket cserélni. Természetesen egy ilyen pakk összeállítása nem két forint, ráadásul én is a kölcsönös promóció kedvéért kaptam meg őket, szóval szó sincs arról, hogy nekem ezért fizetnem kellett volna.

Ellenben már egészen biztos vagyok benne, ha hirtelen vennem kéne egy másik Quest 2-t vagy bármi történne a jelenlegivel, akkor a KIWI termékeit vásárolnám meg, még a VRCoverrel szemben is, hiszen végre belefér a szemüvegem a Quest 2-be, illetve a fejem se fáj attól, ha élvezni próbálok egy pörgős és nagyon aktív játékot, mint a Pistol Whip.

Mindhárom kiegészítőt kifejezetten ajánlom.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás