Bevezető

Beleszeretnél ugrani a Virtuális Valóságba, de nem tudod hol kezd? Vennél valamit, de nem tudod mennyiért mi éri meg? Ha valaki laikusként tekint a VR-ra, akkor sok szempontból nem lát mást, csak katyvaszt. Cikksorozatomban igyekszem helyrerakni ezeket a tévképeket a VR világgal kapcsolatban és egyúttal segíteni az embereknek dönteni a vásárlás mellett vagy ellen.

Ebben a bejegyzésben a hordozható VR eszközökről lesz szó.

Ha a számítógéphez vagy konzolhoz csatlakoztatható VR eszközök érdekelnek, ide kattints.

FIGYELEM! Az idő bebizonyította, hogy csak és kizárólag az Oculus Quest 2-őt érdemes venni, mert az Oculus Go és a többi mobilos headset támogatása leállt! A Quest 2 a biztos választás!

Itt próbálható ki a segédprogramom, ami segít a VR választásban.

A cikk 2020.06.24-én frissítve.

Tartalomjegyzék

Csak bizonyos téma érdekel? Semmi gond, készítettem egy tartalomjegyzéket, hogy oda navigálj, ami számodra releváns, mert vannak olyan kérdések, amiket másik bejegyzésben feszegetek 🙂

VR Alapok, avagy hogyan működnek a VR eszközök

A VR eszközök leírva nagyon egyszerűen működnek. Van egy kijelző (esetenként 2 is), amit egy-egy szemünk elé helyezzünk, úgy, hogy egy szoftver a kijelző különböző oldalaira különböző képet vetít ki és ezt egy speciális lencsén keresztül (ez lehet akár nagyító lencse is az olcsóbb megoldásoknál) nézzük a képernyőket és ezáltal sztereó hatással 3D képet fogunk látni.
Amitől ez VR lesz, az az, hogy különböző beépített és külső eszközök segítségével a VR doboz leköveti a fejünk mozgását, ezáltal tudunk nézelődni a térben, ezzel betekinthetünk a Virtuális Valóságba. Ezeket az eszközöket, amiket a fejünkre pakolunk, nevezzük VR headseteknek.

Google Cardboard

Mivel tényleg ennyire egyszerű a működési elv, ezért VR headsetet lehet szerezni 200 Ft-tól 2000000 Ft-ig bármilyen árkategóriában, telefonhoz, konzolhoz, számítógéphez vagy önmagában. És itt kezdődik a történet, amiért ez a cikk megszületett, hiszen az ultra gagyitól a csúcskategóriáig minden féle eszköz megtalálható. Illetve manapság a VR élmény nem merül ki a kijelzőben, az emberek már mozogni is akarnak a virtuális térben és megfogni tárgyakat. A könnyebb érthetőség érdekében egy egyszerűbb besorolást fogok elvégezni:

 • Standalone VR (vagyis önmagában is működő headset)
 • Telefonos VR
 • Csúcs VR eszközök

Standalone VR

Standalone VR headsetnek nevezzük azokat, amikhez se számítógép, se telefon sem kell, mégis működik önmagában. Itt már jobb a helyzet minőség terén, mint a sima kartonos felhozatalnál, egy-két kínai próbálkozástól eltekintve persze.
Ez egy friss kategória. A két nagy márka itt a Lenovo, aki a Google Daydreamet használja és az Oculus a Xiaomival együttműködve.

Oculus Go

Az Oculus a Samsunggal közösen már remek tapasztalatokat szerzett a mobil VR-ral kapcsolatban, így ők is megépítették a saját önálló eszközüket, az Oculus Go-t, de ezúttal a Xiaomival álltak össze.

Az Oculus ügyesen úgy alkotta meg az eszközt, hogy szinte pár kattintással, akik készítettek korábban alkalmazásokat Gear VR-ra, azok könnyedén elérhetővé tehessék azokat Oculus Go-n is. A Go, a Mirage Soloval ellentétben nem kínál viszont térbeli mozgási lehetőséget, viszont fele annyiba kerül, mint a Lenovo cucca. Német amazonról berendelve, körülbelül 80 000 Ft, így jóval olcsóbb, mint egy hasonló tudású telefon, de mégis sokkal több annál VR szempontból. Van beépített hangszórója a fejpántban, ami hihetetlen minőséget produkál, a kijelző is nagyszerű, jóval szebb a képe, mint egy Riftnek vagy egy Vive-nak, és itt is csak azt tudom ismételni, videónézéshez és cégeknek prezentáció készítéshez a legjobb választás már csak az ára miatt is.

A játékkínálat minőségében verhetetlen és ugyancsak ez a helyzet az árban is. Az Oculus Go a legjobb belépő VR headset jelenleg a hordozható piacon!

Milyen tartalom van rá?

Oculus Go vagy Gear VR játékok és alkalmazások.

Kinek javaslom?

 • Senkinek, leállt a támogatása!
 • Aki médiafogyasztásra szánja. Filmezés, sorozatozás, 360, 180 fokos videók.
 • Családoknak, olyanoknak, akik nem engedhetnek maguknak egy drágább headsetet géppel.
 • Cégeknek, demózni terveinket, prezentációinkat

Kinek nem javaslom?

 • Akinek annyira megtetszik az Oculus Quest, hogy most inkább azt venne.

 

Oculus Quest

Az Oculus 2018 végén bejelentette a Questet, a következő lépcsőfokát a VR-nak, május végétől pedig már mindenki hozzájuthat a saját példányához. A Quest egy minden egyben VR eszköz. Nem kell hozzá se számítógép, se telefon, se játékkonzol, se vezeték, minden ott van a szemüvegbe beleépítve és mégis, szinte a legjobb VR játékok elérhetőek rá. Beat Saber? SuperHOT? Star Wars: Vader Immortal és sokáig sorolhatnám…

Ez egy olyan eszköz, ami még mobilnak számít, de már a PC alapú eszközökkel versenyzik, annyira modern, annyira jó. Ez egy teljesen új szemüveg, ezért viszonylag még limitált az elérhető játékok száma, viszont minden kontent ellenőrzött, szóval csak jó minőségű programokkal fogsz találkozni rajta. Érdekesség, hogy az Oculus Riftre megvett játékaid egy része támogatja a kereszt vásárlás, vagyis azokat megkapod ingyen Questre is

Mivel mobil hardverről van szó, ezért a grafika így is elképesztő, de a játékok nagyon le vannak butítva a PC-s változatokhoz képest. Két verzióban kapható, egy 64 és egy 128 gigabájtos változat.

Az ára 160 000 Ft környékén van, aki szeretne magának egyet, itt talál leírást a vásárlás menetéről.

Kinek javaslom?

 • Mindenkinek, bárkinek, bármikor. Ha nincs még VR headseted de van ennyi pénzed rá, akkor ezzel kezd!
 • Aki menőzni szeretne, hogy bárhol, bármikor, bárkinél 10 másodperc alatt a legkirályabb VR játékokkal tud játszani, legyen az Beat Saber, VRChat vagy egy jó kis FPS.
 • Aki sokat utazik és szeretné magával vinni a legmodernebb játékkonzolt valaha.

Kinek nem javaslom?

 • Aki média tartalmat fogyasztana rajta, például filmezne. Azoknak ott a Go.

Az Oculus Questről itt olvashatsz bővebben.

Lenovo Mirage Solo

Lenovo Mirage Solo

Google Daydreamről már volt szó feljebb. A Lenovo megalkotta a Mirage Solo nevezetű eszközét, amit ötvözött a Microsofttól tanult Mixed Reality technológiával és a Google-el közösen létrehozott egy Daydream kompatibilis headsetet, amivel már egy kisebb térben is lehet mozogni, hála az elejére szerelt sztereó kameráknak. A hozzá érkező kontroller viszont még mindig nem képes a térbeli mozgásra, csak egy pontból irányítható, mint a Daydreamnél.

A headset különlegesnek számít, hiszen külső kamerák nélkül is tudunk mozogni a térben egy bizonyos szintig és a Daydream játékokon felül a saját játékaival is működik. Viszont a cikk írásakor még kevés térbeli mozgást engedélyező játék érhető el rá és az eszköz nagyon drága, annyiba kerül, mint a legkomolyabb VR headsetek, vagyis az Oculus Rift és a HTC Vive, de VR élményben azért nincs ilyen szinten. Viszont nagyon fontos megjegyezni, hogy magasabb felbontással rendelkezik (2560×1440), mint a Vive és Rift, tehát érdemes elgondolkodni rajta, ha videókat néznénk akár egy virtuális moziteremben, vagy cégek számára, akik demózni akarják például a látványterveiket.

Idehaza a cikk írásakor nehezen megvásárolható, nem forgalmazzák itt.

Milyen tartalom van rá?

Daydream játékok és külön erre fejlesztett játékok.

Kinek javaslom?

 • Senkinek, leállt a támogatása!
 • Aki nem bír várni egy jobb megoldásra
 • Cégeknek, demózni terveinket, prezentációinkat
 • Aki nem akar se erős telefont, se PS4-et, se erős számítógépet venni.

Kinek nem javaslom?

 • Aki inkább VR csúcs eszközeire költene ennyit

Telefonos VR

A telefonos VR eszközök több részre bonthatóak, az olcsóbb megoldástól fogok haladni a drágábbakig.

Ha érdekel a telefonos VR eszközök története, ezt a bejegyzést javaslom elolvasni.

Kartonpapír és egyéb műanyag vázak

Ezek a VR eszközök csak tokok. Nem rendelkeznek elektronikus alkatrésszel. Két lencséből állnak, szerencsésebb esetben egy fejpánt is jár hozzájuk. Rendszerint kínaiaktól beszerezhető, 200 Ft-tól körülbelül 20000 Ft-ig bármilyen árkategóriában megtalálhatóak, de egyik sem ér 5000 Ft-nál többet! Tehát hiába veszed meg a legdrágábbat belőle, nem fogsz előrébb jutni, mint egy 2000 Ft-ossal.

Ha tényleg nem szánsz rá semmi pénzt, érdemes Ebay-en rendelni egyet 300 Ft-ért és kipróbálni, marha jó, de csodát ne várj tőle és főleg ne ezt könyveld el A VR-nak, mert ez nem az.

Ha kicsit többet is költenél rá, akkor a Xiaomi VR szemüvegét javaslom, ami kényelem és élmény szempontjából is messze ár/érték arányban veri a mezőnyt, közelebb áll a VR élményhez, mint a sima kínaiak.

Xiaomi VR Headset

Milyen telefon kell a VR-hoz?

Alap követelmény, hogy legyen benne giroszkóp. Ha ez megvan, már nem kell lényegében aggódni, mert egy közepes kategóriájú mai telefon már boldogul a legtöbb VR alkalmazással. Azért legalább 1gb RAM így is javasolt, de kevesebből is meg lehet próbálni. Javaslatom továbbá, hogy 1080p-s kijelzője legyen a készüléknek, de még 720p-ben is élvezhető lehet a tartalom, de nem javaslom annyira.

Milyen tartalom van rá?

Amit igazán tudok javasolni az a Youtube. Rengeteg 3D és 360-as videóanyag érhető el rá. A facebook is támogatja ezeket.
Ezen kívül akadnak nagyon komoly alkalmazások is, legyen az játék vagy egyéb szoftver. A Google Street View segítségével például bárhol körbenézhetünk könnyedén, de akadnak nagyon minőségi játékok is.

Itt nézz körül, a hivatalos Cardboard appot pedig különösen javaslom letölteni.

Kinek javaslom?

 • Senkinek, leállt a támogatása!
 • Aki ki akarja próbálni, de nincs pénze komolyabb eszközre
 • Aki csak Youtube, facebook videókat/képeket nézne 3D-ben, 360-ban.
 • Akinek van 360-as kamerája, de nincs nagy terve vele

Kinek nem javaslom?

 • Akinek van Google vagy Samsung telefonja
 • Aki igazi VR élményre vágyik

Szabványosított telefonos VR

Először a Samsung, majd a Google is rájött, hogy kicsit irányítani kell a VR piacot. A Samsung ezt a Gear VR-ral indította el, míg a Google a Daydream márkanév alatt kezdte el szabályozni a dolgokat. Más megoldások is léteznek a szabványosításra, de ők a legjelentősebb szereplők.

Ezek az eszközök már magasabb árkategóriát képeznek, de sokszor adják például Samsung telefonokhoz őket ajándékba. Hátrányuk még, hogy a fejed mindig ugyanott lesz a térben. Tehát tudod mozgatni a fejed, de hiába dőlsz bármilyen irányba, a térben nem fogsz tudni előrébb jutni a kontrollered nélkül.

Gear VR

A Samsung és az Oculus közös terméke a mobilpiacon. Folyamatosan fejlődik. Az első verziókhoz még nem, de azóta már jár hozzá egy külső irányító kontroller, ami lényegében a kezünket is a VR tér részévé teszi, így sokkal változatosabb játékokkal és alkalmazásokkal szórakozhatunk, ez már VR élményt nyújtó eszköz. Hátránya, hogy csak Samsung telefonokkal működik. Mivel a Samsung jelen van Magyarországon, érdemes náluk érdeklődni, mely telefonok kompatibilisek a Gear VR-ral. Hivatalos Gear VR oldaluk pedig itt található.

Milyen tartalom van rá?

A legjobb minőségű telefonos VR játékok és alkalmazások megtalálhatóak a Gear VR kínálatában.

Kinek javaslom?

 • Akinek van Samsung telefonja
 • Aki Samsung telefont akar venni és VR-ozni is akar.

Kinek nem javaslom?

 • Akinek nincs Samsung telefonja.
 • Aki csak VR miatt venne Samsung telefont.
Gear VR

Daydream VR

Hasonló a koncepció, mint a Samsungnál. A Google Daydream néven készített headsetet a telefonjaihoz. Ehhez is jár külső kontroller és az alkalmazás kínálata is nagyon impozáns. Szintén a mobiltelefonos VR csúcsa. Mivel nagy hardverigénye van a Daydream kategóriás játékoknak, ezért a Google csak bizonyos, az elvárásoknak megfelelő mobiltelefonoknak engedélyezi a Daydreamet. Itt egy lista.

https://www.youtube.com/watch?v=PNBL2DpB1YE

Milyen tartalom van rá?

A legminőségibb telefonos VR játékok és alkalmazások megtalálhatóak a Google Play kínálatában.

Kinek javaslom?

 • Senkinek, leállt a támogatása!
 • Akinek van Google telefonja vagy ezen a listán megtalálható telefonja.
 • Aki drága telefont akar venni és VR-ozni is akar.

Kinek nem javaslom?

 • Akinek nincs csúcskategóriás telefonja.
 • Aki csak VR miatt venne csúcskategóriás telefont.
Daydream

Konklúzió

Ezek a belépő eszközök a VR-ba. Viszont komolyan csak a Daydream és a Gear VR vehető, a többi csak műanyag doboz, semmi több. Aki komoly VR élményre vágyik, az ezeknél alább nem adhatja.


Konklúzió

Megvan a mobil és standalone VR headseteknek a helyük a mai világban. Képzelj el egy hosszabb időtöltést akár egy repülőn, a kocsi anyósülésében, egy orvosi váróteremben és máris kedved szottyanna valahová máshová eljutni, valahova kiszabadulni, esetleg megnézni egy filmet. Vezetékektől mentesen ez a lehetőség ezekkel az eszközökkel érhető csak el, meg persze ha megvan hozzá a kellő merészséged, hogy ezeket felvedd.

Cégeknek szintén remek megoldást jelenthetnek, főleg a standalone headsetek. Ha van egy király alkalmazásuk, vagy úgy építik meg a saját terveiket, hogy ezekkel az eszközökkel működjenek, akkor bizony hatalmas marketing értéke lehet, bemutatni az ügyfélnek a jövőbeli terveket. Egy Oculus Go-val vagy Solo Mirage-zsal ez egy szuper gördülékeny folyamat. De akár kölcsön is adható egy ilyen eszköz, hogy az ügyfél mutassa meg a többi döntéshozónak is például az épület terveit és együtt ájuljanak el tőle.


Írásommal remélem segítettem a döntésben, ha kérdés van, kommentben szívesen várom őket és igyekszem a legjobb tudásom szerint válaszolni.

Ha érdekesnek találod a cikket, egy megosztás mindig nagy öröm 🙂

VRhír – we AR here

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás